AVOKADO

Kategori: Meyve

Avokadonun faydaları nelerdir?

  • Avokado, en çok lipofilik (yağda çözünür) antioksidan içeren meyvedir.
  • Anti kanserojen özelliklere sahip olduğu bildirilen faydalı biyoaktif fitokimyasallar içerir.
  • Yüksek potasyum ve düşük sodyum içerdiği için tansiyonu dengeler.
  • Besinlerle alınması gereken elzem (esansiyel) yağ asitleri içermektedir.
  • İçerdiği glutatyon maddesi sayesinde vücudu serbest radikallerden arındırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yağda çözünen besinlerin emilimini arttırdığı için besin takviyesi gibi işlev görür.
  • Yapılan bazı araştırmalara göre, besinlere avokado yağı ilavesinin antioksidan emilimini 2.6 ila 15 kat artırabileceği saptanmıştır.
  • Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, avokado çok az şeker içerir. Avokado’nun glisemik indeks yükünün yaklaşık sıfır olması beklenir. Böylece kan şekeri kontrolü ve kilo yönetimi gibi durumlarda yardımcı olabilir.
  • Yüksek lif oranıyla bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyip probiyotik etki sağlar, kabızlığı önler. Avokado %25 çözünür lif içeriğine sahiptir.
  • Avokado zengin demir içeriğiyle demir eksikliği tedavisinde tüketilmelidir.

 

Kaynak: https://www.medikalakademi.com.tr/avokado-nedir-nasil-yenir-avakadonun-faydalari-nelerdir/